Masak Lomak Cili Api Ayam dengan Kentang.
1 ekor ayam
20 ulas cli api (Kalu terlau pedas boleh dikurang, kalu tak pedas
bolehlah menambahnye lagi)
bolehlah menambahnye lagi)
1 batang serai
1/2 ulas bawang besar bersaiz sederhana (kalu nak guna bawang kecil
3 ulas pun boleh) dihiris
3 ulas pun boleh) dihiris
2 sudu kecil kunyit serbuk (boleh juga menggunakan kunyit hidup)
1 biji Kelapa (diambil santannye)
1 ulas limau kasturi (kalu tak dapat limau kasturi boleh diganti
dengan asam keping 1 keping)
dengan asam keping 1 keping)
3 biji Ubi ketang (dibuang kulit dan di belah 4. Tapi jgnlah
belah terlalu kecil sederhana saja supaya seimbang dengan ayam)
belah terlalu kecil sederhana saja supaya seimbang dengan ayam)
3 sudu kecil garam (secukup rasa)
Cara membuatnya:
1. Basuh ayam. Saya selalu membasuh ayam menggunakan limau
kasturi sebagai bilasan terakhir untuk membuang bau hanyir ayam.
kasturi sebagai bilasan terakhir untuk membuang bau hanyir ayam.
2. Kemdian toskan ayam tersebut dan biarkan.
3. Perah kelapa yang telah diparut dengan menggunakan 1 liter
air untuk mendapatkan santannya. Ramasan kelapa yang pertama
hendaklah menggunakan 1/4 dr 1 liter air tadi dan perah sehingga
keluar santan yang pekat. Kemudian guna 1/4 air lagi untuk membuat
ramasan yang kedua. Ikut cara tadi. Kemudian air yang selebihnya
guna untuk membuat ramasan yang ketiga. Kalu nak guna santan
kotak atau tin juga boleh, gunakan 500ml santan itu dan dicampur
dengan air sebanyak 2 kotak atau tin santan itu.
air untuk mendapatkan santannya. Ramasan kelapa yang pertama
hendaklah menggunakan 1/4 dr 1 liter air tadi dan perah sehingga
keluar santan yang pekat. Kemudian guna 1/4 air lagi untuk membuat
ramasan yang kedua. Ikut cara tadi. Kemudian air yang selebihnya
guna untuk membuat ramasan yang ketiga. Kalu nak guna santan
kotak atau tin juga boleh, gunakan 500ml santan itu dan dicampur
dengan air sebanyak 2 kotak atau tin santan itu.
4. Kemudian tumbuk cili api sehingga lumat.
5. Kemudian ketuk 1 btg serai tadi sedikit supaya bau serai itu lebih
menyerap kedalam gulai. Jangan ketuk sampai hancur pulak..
sedikit saja..hanya untuk memecahkan serai itu sedikit..
menyerap kedalam gulai. Jangan ketuk sampai hancur pulak..
sedikit saja..hanya untuk memecahkan serai itu sedikit..
6. Kemudian masukkan ayam, cili api yang telah ditumbuk,
kunyit dan juga serai tadi kedalam periuk.
kunyit dan juga serai tadi kedalam periuk.
7. Masukkan sedikit air supaya ayam tadi tidak terlalu kering..
Kemudian kacau lebih kurang 5 mint.
Kemudian kacau lebih kurang 5 mint.
8. Masukkan santan, pastikan santan tersebut dapat menutupi
sepenuhnya ayam didalam periuk tersebut. Kalu tak cukup
bolehlah di campur sedikit air lagi.
sepenuhnya ayam didalam periuk tersebut. Kalu tak cukup
bolehlah di campur sedikit air lagi.
9. Masukkan kentang dan garam kedalam gulai juga.
10. Kacau dan biarkan gulai mendidih dengan api yang sederhana.
Gulai haruslah dikacau selalu supaya santan itu tidak menjadi pecah.
Kalu santan itu pecah (seperti berketul-ketul) ia akan membuat gulai
rasa tak sedap.
Gulai haruslah dikacau selalu supaya santan itu tidak menjadi pecah.
Kalu santan itu pecah (seperti berketul-ketul) ia akan membuat gulai
rasa tak sedap.
11. Setelah mendidih, kecilkan api sedikit, masukkan hirisan bawang
dan perah limau kasturi kedalam gulai atau yang menggunakan asam keping,
bolehlah memasukkan asam keping itu juga.
dan perah limau kasturi kedalam gulai atau yang menggunakan asam keping,
bolehlah memasukkan asam keping itu juga.
12 Biarkan gulai selama 15 minit lagi atau sehingga kentang lembut (masak).
13. Setelah itu tutup api dan gulai sedia untuk dihidangkan..
SELAMAT MENCUBA
Resepi MASAK LOMAK TEMPOYAK BERDAUN
20 helai Daun Pucuk Ubi
3 helai Pucuk labu
2 helai Pucuk Kaduk (kalu ada, kalu tak campur pun tak apa)
2 helai Daun kunyit
10 ulas petai
4 sudu besar tempoyak
2 sudu besar gula
2 biji kelapa (diambil santannya)
100gm ikan bilis
20 ulas cili api
garam secukup rasa
2 sudu kecil kunyit serbuk
cara membuatnya :
1. Ambil daun daun pucuk ubi, pucuk labu dan pucuk kaduk. Kemudian satukan sume daun2 tersebut dan gunakan daun kumyit untuk menggulungnya. Kemudian daun2 tersebut di hiris halus.
2. Ambil petai dan dibelah dua.
3. Perah kelapa sebanyak 2 kali sahaja sehigga mengeluarkan santannya. Lagi pekat santan, lagi sedap..
4. Sediakan ikan bilis. Dan tumbuk cili api sehingga lumat.
5. Kemudian masukkan santan, ikan bilis, kunyit, cili api dan tempoyak kedalam kuali (sangat elok dimasak didalam kuali) dan biarkan ia mendidih. Kuah hendaklah sentiasa di kacau.
6. Apabila telah mendidih, masukkan garam dan gula. Biarkan dlm 1 minit. Kemudian masukkan sume daun-daun yang telah dihiris tadi.
7. Biarkan selama 6 - 7 minit. Kemudian masukkan petai. Rasa garamnya. Biarkan kuah tadi menjadi pekat.
8. Apabila kuah telah pekat, tutup api dan ia sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA..
Resepi MASAK LOMAK TEMPOYAK BERDAUN
20 helai Daun Pucuk Ubi
3 helai Pucuk labu
2 helai Pucuk Kaduk (kalu ada, kalu tak campur pun tak apa)
2 helai Daun kunyit
10 ulas petai
4 sudu besar tempoyak
2 sudu besar gula
2 biji kelapa (diambil santannya)
100gm ikan bilis
20 ulas cili api
garam secukup rasa
2 sudu kecil kunyit serbuk
cara membuatnya :
1. Ambil daun daun pucuk ubi, pucuk labu dan pucuk kaduk. Kemudian satukan sume daun2 tersebut dan gunakan daun kumyit untuk menggulungnya. Kemudian daun2 tersebut di hiris halus.
2. Ambil petai dan dibelah dua.
3. Perah kelapa sebanyak 2 kali sahaja sehigga mengeluarkan santannya. Lagi pekat santan, lagi sedap..
4. Sediakan ikan bilis. Dan tumbuk cili api sehingga lumat.
5. Kemudian masukkan santan, ikan bilis, kunyit, cili api dan tempoyak kedalam kuali (sangat elok dimasak didalam kuali) dan biarkan ia mendidih. Kuah hendaklah sentiasa di kacau.
6. Apabila telah mendidih, masukkan garam dan gula. Biarkan dlm 1 minit. Kemudian masukkan sume daun-daun yang telah dihiris tadi.
7. Biarkan selama 6 - 7 minit. Kemudian masukkan petai. Rasa garamnya. Biarkan kuah tadi menjadi pekat.
8. Apabila kuah telah pekat, tutup api dan ia sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA..